Lider du av växtblindhet?

artikel

 

31 maj 2022

Skriven av: Malin Goldkuhl

Svenska Botaniska föreningen har för närvarande en pågående omröstning där du kan vara med och rösta fram Sveriges nationalblomma. Men varför ska du lägga tid på det? Du har ju deadlines, budget att se över, kalendern full med möten och en lista full med ”to dos”… Jo, helt enkelt för att vi människor kan behöva lyfta blicken, och bli mer medvetna om vad det är vi har runtomkring oss.

Vi människor blir allt fler, och vi breder ut oss alltmer. Vi förstår nog, de flesta av oss, hur viktigt det är med infrastruktur i en stad. För att vi ska kunna leva, med den livskvalitet vi förväntar oss idag, behövs vägar, elnät och kollektivtrafik. Men, vi behöver också den levande infrastrukturen, natur runt städerna, och ekosystem i dem.
Men hur bra koll har vi på naturen? Många lägger inte märke till den, och relationen blir därmed minst sagt sval. Det kan leda till växtblindhet eller avsaknad av förståelse för naturen. Växtblindhet innebär helt enkelt oförmåga att känna igen, eller ens lägga märke till, växter i vår miljö. Växter reduceras till något fint på fönsterbrädet, en kuliss eller inredningsdetalj.
Vi människor lever ju i flock och trivs bäst med dem vi känner oss trygga med, dem tar vi hand om och relationerna vårdas. De som däremot skrämmer oss, eller gör oss obekväma, håller vi på avstånd. Likadant är det med naturen, om vi lär oss mer om den, blir vi tryggare och mer benägna att ta hand om den. Och kanske är det så att fler uppskattar naturen nu, när vi pga. en pandemi gett oss ut i skogen med årets julklapp som i år var stormköket. Men frågan är, vet du hur en mosippa ser ut? Eller är du en av dem som lider av växtblindhet? Lägg en kort stund på att botanisera bland de 30 växter som man kan välja bland och rösta på din favorit. Rösta innan den 27 februari, de 10 växter som får flest röster går vidare till omgång två, som pågår tom den 12 mars. Vinnaren koras den 13 mars.

Malin Goldkuhl

VD, Stadskupan Sverige